Monday 26 March 2007

τηλεοπτικη καρικατουρα νο.2 "ο/η δημοσιογραφος"

βασικο στοιχειο της σωστης ενημερωσης είναι ενας δημοσιογραφος με πηγες. ενας δημοσιογραφος που εχει ακρες παντου… από την ασφαλεια μεχρι τον ρεχαγκελ… και που μπορει με την ιδια ευκολια που αναλυει τα περι ομολογου της Ακροπολις χρηματιστηριακης να αναλυσει τα περι παιδειας, τα περι 17Ν, το συστημα 4-4-2 που επαιξε η εθνικη στο ματς με τη τουρκια, τη λεψυδρια, κλπ.

μεχρι εδώ καλως. θα μου πειτε ολοι/ες εχουμε γνωμη (ποσο μαλλον δικαιωμα σε αυτην). δεν διαφωνει κανεις/μια με αυτό.

εδώ γινεται αναφορα στην στρεβλη εκδοχη του δημοσιογραφου. αυτου που εχει ακρη στην ασφαλεια και διοχετευει συγκεκριμενες πληροφοριες, του κομματοσκυλου που αντι για ενημερωση μας κανει κομματικη προπαγανδα (που δικαιολογει τα φαγοποτια των δικων του μιας και τρωγανε και οι των αλλων)…στον/στην αγενη δημοσιογραφο που δεν σεβεται τον/την συνομιλητη/ρια του και τον διακοπτει, δεν τον αφηνει να μιλησει, που συντηρει και αναζωογονει το μισος μεταξυ των καλεσμενων του, που ρωτα κατευθυνομενες ερωτησεις για να τους οδηγησει σε συγκεκριμενο συμπερασμα, που βαζει το μικροφωνο και ρωτα τους συγγενεις του θυματος πως νοιωθουν η τον δραστη εάν το μετανοιωσε.

τον δημοσιογραφο που χαρακτηριζει τους φοιτητες βρωμιαρηδες και απλυτους (και ας εχουν και αδικο σε μερικα αιτηματα τους), τον δημοσιογραφο που κανει λογο για απολυσεις από εταιριες όταν στην εφημεριδα του, στον ραδιοφωνικο σταθμο του αλλα και στο τηλεοπτικο καναλι που ειχε, οι εργαζομενοι εμεναν απληρωτοι για μηνες ολοκληρους (μαλιστα στον ραδιοφωνικο σταθμο δεν ξερω εάν πληρωθηκε και κανεις/μια πριν τον κλεισει).

σε δημοσιογραφους που εγιναν ξαφνικα εκδοτες με τα λεφτα καποιων επιχειρηματιων, ιδιοκτητων ποδοσφαιρικων ομαδων, πολιτικων, κλπ… και μας μιλουν για αντικειμενικη ενημερωση.

στους διαφορους που ακολουθουν τα βηματα της Αυριανης η που γραφουν σε εφημεριδες τυπου Esspreso, Trafic, κλπ.

για αυτους/ες που εκαναν ρεπορταζ για τον πολεμο του αφγανισταν από την παληνη και το πακισταν. για αυτους/ες που μας πρηζουν τα συκωτια με το τι εφαγε η ταδε τραγουδιστρια, ποιος την εβρισε, με ποια τσακωθηκε ο ταδε, ποτε χωρισε ο δεινα, κλπ…

με τους δημοσιογραφους που ξεφτυλιζουν τον ανωνυμο αλλα προσεχουν μην εκθεσουν τον επωνυμο (λες και δεν ειμαστε ολοι/ες φερωνυμοι/ες)…

τον δημοσιογραφο που ζητα από τον συνομιλητη του να τα εξηγησει απλα για να τα καταλαβει ο μεσος τηλεθεατης (ο οποιος μεσος τηλεθεατης είναι αυτό που ο γεωργιου καποτε χαρακτηρισε ως «ο κλασικος ο μαλακας ο ελληνας») κλπ.

τον δημοσιογραφο με τα ηλιθια δελτια που είναι γεματα από βιντεακια του youtube και ηλιθιες ειδησεις σχετικα με τη μπλουζα του σαρμπελ για τη γιουροβιζιον η για τον μαρτακη και τον ψινακη…

τον δημοσιογραφο που εγκαλει κοσμο από τα παραθυρα αγνοωντας ότι και αυτος εχει συλληφθει να πετα μπουκαλια στο γηπεδο και πως είναι απλα ενας δημοσιογραφος (ας είναι και γιος βουλευτη) και όχι ο θεος ο ιδιος.

6 comments:

srm1033 said...

Ωραία τα λές και έχεις απόλυτο δίκιοπ σε όλα. Πιστεύεις πως θα πάρει το μήνυμα καποιος απο αυτούς που αναφέρεις???? Με πάσα βεβαιότητα σου λέω ΟΧΙ και ξέρεις γιατί?.Ειμαι σίγουρη πως ξέρεις αλλά θα το πω και εγώ. Γιατί υπάρχουν βούρλα που τους ακούν, τους βλέπουν και ακόμα χειρότερα τους πιστεύουν!

Unknown said...

Ρε είσαι κομπλεξικός και μισείς τους καλούς μας δημοσιογράφους. Δεν ξέρεις τίποτα. Μόνο οι δημοσιογράφοι τα ξέρουν όλα και μόνο αυτοί μπορούν να έχουν γνώμη για όλα.

Άκου πιο είναι το πρόβλημα. Έχουν εξουσία. Και τι φέρνει η μεγάλη εξουσία? Αλαζονεία.

Την έφτιαξαν μόνοι τους αυτή την εξουσία. Από την στιγμή που βλέπεις στα δελτία ειδήσεων 1 πολιτικό και 3 δημοσιογράφους τι περιμένεις? Μόνο ότι λένε αυτοί ακούγετε πια. Βλέπεις πουθενά ειδικούς? Πχ για το βιβλίο ιστορίας έβγαζαν όλους τους άσχετους εκτός από ειδικούς, και φυσικά πάρα πολλούς δημοσιογράφους που είχαν όλοι γνώμη και θα την πουν πρώτοι και καλύτεροι.

Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι μια είδηση περιέχεται σε ένα ρεπορτάζ 2-3 λεπτών και μετά ακούμε 15-20 σχόλια δημοσιογράφων. Όχι ειδικών, όχι πολιτικών, όχι αθλητών, όχι παραγόντων, όχι απλού κόσμου αλλά δημοσιογράφων πάντα.

Man on the moon said...

δυστυχως convinced εχεις ενα δικιο στο οτι τους ακουν και τους πιστευουν πολλοι/ες.

δεν εχω την ψευδαισθηση οτι θα με διαβασει κανεις και θα αλλαξει σταση ζωης. περισσοτερο για να τα βγαλω απο μεσα μου τα γραφω... για να εκφρασω την αντισταση μου στην μιζερια τους... και αν το διαβασει καποιος/α καλως...

g.h το κειμενο σου για τον μεσο ελληνα ηταν πηγη εμπνευσης... ξερεις ποσες φορες τα εχω σκεφθει αυτα που ειχες γραψει; ποσες φορες ακουγα τη σταη και τον πρετεντερη η τον ευαγγελατο η τη στεφανιδου η τα αλλα @!@# να μιλουν για τον μεσο ελληνα λες και αυτοι/ες ειναι ο νικολα τεσλα;

δεν ξερω κατα ποσο ο μικροκοσμος των blogs εκφραζει την ελληνικη κοινωνια αλλα καλο ειναι να αντιδρουμε σε οτι σαπιο μας σερβιρουν προς βρωση... ισως καποτε σπασουμε τις αλυσιδες μας (εμεις της γης οι κολασμενοι).

Man on the moon said...

g.h ξεχασα να γραψω οτι συμφωνω και με τα υπολοιπα που γραφεις.

για το βιβλιο της ιστοριας δε ειχα γραψει και κατι παλιοτερα. μου εκανε τρομερη εντυπωση πως απεναντι απο εναν ιστορικο ειχαν τον λιακοπουλο...

δεν λεω πως το βιβλιο ειναι το αγλαισμα της ιστοριας (και πως να ειναι αλλωστε οταν γραφεται για παιδακια εκτης δημοτικου). σαφως και εχει λαθη οπως αυτο το 'συνωστιζονταν' που πρεπει να διορθωθουν.

μπορεις ομως να βαλεις σχετικους επιστημονες να συζητησουν για το θεμα και οχι ιδεολογικα φανατισμενους που τη μιση ωρα θα κραυγαζουν για τον ανθελληνισμο του βιβλιου και θα μετεχονται ορους καφενειακης αναλυσης (βλεπε νεα ταξη πραγματων, παπαγαλακια, κλπ - οχι οτι εχω κατι με τα καφενεια) και θα βριζουν τους συνομιλητες τους και την υπολοιπη μιση απλα θα διακοπτουν οποιον/α παει να μιλησει...

αλλα οταν γραφει ιστορια ο λιακοπουλος τι περιμενεις. εχθες ειχε εκπομπη για τις πολυκατοικιες των Ελ στον αρη... και μετα απο τα τρανταχτα στοιχεια του για πολυκατοικιες, λεωφορους, ταρατσες σπιτιων στον αρη θα μας πει και για τους τουρκους...

αβυσσος η ψυχη του (νεο)ελληνα.

Queerdom said...

Ας σε ακούμε εμείς, μήπως κι εμείς ξυπνήσουμε και ξυπνήσουμε και τους διπλανούς μας..Δεν ξέρω πόσο θόρυβο πρέπει να κάνουμε όμως. Και δεν ξέρω επίσης αν η μπλογκόσφαιρα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αν σκεφτείς πόσο χαμηλά ποσοστά πρόσβασης στο ιντερνετ έχει η Ελλάδα.

Man on the moon said...

δεν εχεις αδικο... η πλειοψηφια δεν ασχολειται... ισως να θελω να νομιζω οτι ειναι μικρογραφια, για να δικαιολογησω καποιο μεριδιο απραξιας μου...

για αυτο σου ελεγα να στειλεις το γραμμα... οχι στη λογικη της λογοκρισιας οπως λεει σωστα ο A ma maniere στο blog σου αλλα στη λογικη του οτι σπας τα δεσμα της απομονωσης, της γκετοποιησης (τα λεμε για να τα ακουμε μεταξυ μας) και ακουγεται η φωνη σου/μας/σας. τους λες οτι υπαρχεις.

καλη σου ημερα.