Saturday 24 March 2007

τα ισόβια έγιναν 5 χρόνια...


Σε όλο τον... Πειραιά ακούστηκαν οι κραυγές της μητέρας του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη, του παλικαριού που έχασε τη ζωή του σε μπλόκο του ΤΑΕ Ρεθύμνου το Δεκέμβριο του 2003, μόλις άκουσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά. Η οργή και η πίκρα ήταν τέτοια, που οι συγγενείς της δεν μπορούσαν να την κάνουν καλά και να τη συνεφέρουν. Την ίδια ώρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του αρχιφύλακα Γιώργου Δημητρακάκη και του ειδικού φρουρού Θωμά Γκούτζα, που κάθισαν στο εδώλιο για τη δολοφονία του αδικοχαμένου νεαρού, άκουσαν την ετυμηγορία με ανακούφιση.

Απογοητευμένοι από την απόφαση εμφανίστηκαν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί του Ρεθύμνου που σκοπεύουν να δώσουν συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας υπέρ της αθωότητας του συναδέλφου τους αρχιφύλακα. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Πειραιά έθεσε σε επιφυλακή τις αστυνομικές Αρχές του Ηρακλείου, που φοβούνται ενδεχόμενα επεισόδια από άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο αρχιφύλακας Γ. Δημητρακάκης στο πρωτόδικο δικαστήριο των Χανίων καταδικάστηκε σε ισόβια για την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του 22χρονου, ενώ του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας εναντίον των δύο φίλων του. Χθες το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Πιθανολογείται ότι μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές που πρότειναν την ενοχή του για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ως εκ τούτου, ο αρχιφύλακας καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 5,5 ετών. Ειδικότερα του επιβλήθηκαν 4,5 χρόνια - είναι η ανώτερη που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία - για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ από έξι μήνες καταδικάστηκε για τα πλημμεληματικά αδικήματα της οπλοχρησίας και της χρήσης όπλου. Ο Δημητρακάκης αθωώθηκε για τις απόπειρες. Ο ειδικός φρουρός Θωμάς Γκούτζας κάθισε στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου μετά από την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας κατά της πρωτόδικης απόφασης - ήταν κατά πλειοψηφία - με βάση την οποία απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες. Και στο Εφετείο ο Γκούτζας αθωώθηκε για την ανθρωποκτονία και τις απόπειρες, και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για τη χρήση όπλου. Ο έτερος ειδικός φρουρός Νίκος Μακρυποδάκης κάθισε στο εδώλιο του Εφετείου Πειραιά μόνο για την κατηγορία της χρήσης όπλου, για την οποία επίσης τού επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή. Η αθώωση του Μακρυποδάκη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ήταν ομόφωνη και κατά συνέπεια ο εισαγγελέας Εφετών δεν είχε κανένα περιθώριο να κινηθεί εναντίον του.

(πηγη: Crete tv)

No comments: