Sunday 25 March 2007

τηλεοπτικη καρικατουρα νο.1 "ο/η ομοφυλοφιλος/η"

ναι, υπαρχουν και οι θηλυπρεπεις ομοφυλοφιλοι ανδρες αλλα και οι ανδροπρεπεις ομοφυλοφιλες γυναικες. υπαρχουν και τα ατομα που είναι σε συγχηση με το φυλο τους. αλλα δεν είναι ολοι/ες ετσι. υπαρχουν και λεσβιες που είναι πανεμορφες και δεν εμπιπτουν στην καρικατουρα του νταλικιερη. υπαρχουν και ομοφυλοφιλοι ανδρες που δεν είναι θηλυπρεπεις.

το ότι στην τηλεοραση προβαλλονται οι γκει ως σεξομανη καρικατουρα (και όχι ως ανθρωποι με συναισθηματα, με προβληματα, κλπ), με κινηση βαρκας σε τρικυμια, με μια γλωσσα που μιλουν και καταλαβαινουν μονο αυτοι/ες (βέβαια κάθε ομάδα έχει μια δική της διαλεκτική), προσπαθοντας να μιμηθουν στο ντυσιμο και στην εμφανιση γυναικες οι μεν και αντρες οι δε, και μονο σε επαγγελματικους χωρους κομμωτηριων ή οικων μοδας, δεν σημαινει ότι αυτή είναι η εικονα τους στην πραγματικοτητα.

αλλωστε αν πρεπει να παρουμε όλα τα προτυπα που παρουσιαζει η τι βι και να τα θεωρησουμε ως πραγματικα, η εικονα για την κοινωνια μας θα γινει ακομα πιο μιζερη.

πχ δειτε το πώς παρουσιαζει ο λαζοπουλος τον ομοφυλοφιλο... ενώ ο συγκεκριμενος ηθοποιος/συγγραφεας/κλπ το παιζει δηθεν εναλλακτικος (και όχι μια αναχρονιστικη φωνη), στις εκπομπες του τους γκει τους παρουσιαζει ως καρικατουρες (πχ. περιστατικο που δειχνει βιντεο καποιου που καθεται πανω σε φωτοτυπικο μηχανημα και βγαζει κοπιες του κωλου του, σχολιαστηκε ως οτι βγαζει διαβατηριο για γκει)… ενώ πχ. το singles (το 1 λεω) ειχε ένα ρολο ενός νεου ομοφυλοφιλου καθολου θηλυπρεπη και σε καμια συγχυση με το φυλο του.

βεβαια η ελληνικη τηλεοραση προσεγγιζει πολλα πραγματα επιφανειακα για να κολλησει στην λεπτομερη περιγραφη του/της ομοφυλοφιλου/ης.

5 comments:

Good As You said...

Ωστόσο όλοι μας εξακολουθούμε να βλέπουμε τηλεόραση...

Ίσως γιατί η τηλεόραση μας παρουσιάζει ένα κόσμο όπου η τηλεόραση εκεί μέσα δεν υπάρχει....

Ίσως για αυτό μας αρέσει τόσο πολύ η τηλεόραση.....

Man on the moon said...

ισως γιατι ζει την ζωη που δεν ζουμε εμεις... ισως γιατι η τηλεοραση ζει την ζωη μας για εμας.


υγ. αλλωστε το θεμα δεν ειναι ο αφορισμος της τηλεορασης αλλα η επιλογη, το να ξεχωρισεις αν προτιμας, την ηρα απο το σταχυ.

Anonymous said...

oops..

σε ανακάλυψα κι γω!!

•DIE BILDER BLEIBEN• said...

Χαίρομαι που έστω και αργά έχουμε αρχίσει να αμφισβητούμε την εγκυρότητα της ενημέρωσης και την ποιότητά της γενικότερα. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένας παγκόσμιας κλίμακας ολοκληρωτισμός. Μόνο και μόνο γιατί ο διάλογος με αυτό το μέσο δεν είναι εφικτός. Η σχέση του μηνύματος και του αποδέκτη είναι μονόδρομος με αποτέλεσμα το πρώτο να αυτοαναπαράγεται χωρίς εμφανείς κριτικές από το κοινό.

Είχα πρόσφατα μια συζήτηση πάνω στο θέμα με ένα φίλο και διαφωνούσαμε στο εξής. Υποστηρίζει ότι είναι καλό να βλέπουμε TV για να μπορούμε να κατανοούμε τον κόσμο που η άποψή του για τα δρώμενα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο πάνω σε αυτή. Διαφωνώ. Νομίζω ότι η κριτική σκέψη είναι πολύ πιο δυνατή και μπορεί πολύ άνετα να αντικρούσει με δυνατά επιχειρήματα την εικονική πραγματικότητα που μας παρουσιάζουν ακόμη κι αν η επαφή μας με την TV είναι μηδενική.

Άσε που δεν γαλουχίζεται μόνο η κοινή γνώμη αλλά και οι καταναλωτικές μας συμπεριφορές.

•DIE BILDER BLEIBEN• said...

Υ.Γ. Συγγνώμη. Το σχόλιό μου πήγαινε στο προηγούμενο post!