Tuesday 29 May 2007

η ντροπη της Ευρωπης.

ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο της σημερινης βρετανικης Independent Europe's shame σχετικα με τους μεταναστες. πως μια ομαδα 27 αφρικανων ανδρων μεταναστων, ξεκινησε απο την λιβυη και κατεληξε να θαλασσοπνιγεται για 3 ημερες στη μεσογειο, κρεμασμενοι στα διχτυα ενος μαλτεζικου ψαραδικου, οταν βουλιαξε το σκαφος που τους μετεφερε... πως η λιβυη και η μαλτα τους αγνοησαν και δεν προσφερθηκαν να βοηθησουν στη διασωση τους και πως στο τελος οι ανθρωποι αυτοι περισυνελεγησαν απο πλοιο του ιταλικου ναυτικου.



ενα αρθρο σχετικο με το πως συμφωνα με τον υπατο αρμοστη του ΟΗΕ για τους προσφυγες, António Manuel de Oliveira Guterres, η μεσογειος θαλασσα μετατραπηκε απο τις πυλες της ευρωπης σε αγρια δυση οπου η ανθρωπινη ζωη δεν εχει κανενα νοημα.

υπολογιζεται οτι εχουν πνιγει περιπου 10,000 ανθρωποι στη μεσογειο, προσπαθωντας να περασουν απο την αφρικη στην ευρωπη. αλλοι 7,000 περιπου στο περασμα των καναριων νησων... προσφατα στην ισπανια, η θαλασσα ξεβρασε τα πτωματα καποιων ατυχων που προσπαθησαν να κανουν αυτο το ταξιδι και τελικα δεν τα καταφεραν.

συμφωνα με την Laura Boldrini του UNHCR, οι κυβερνησεις πρεπει να ενθαρρυνουν τους ψαραδες να σωζουν οσους/ες κινδυνευουν και να μην τους απειλουν με νομικες κυρωσεις. αυτο αλλωστε (την διασωση) επιβαλλει και η ισχυουσα νομοθεσια του δικαιου της θαλασσας.


σχετικο αρθρο, παλι απο την σημερινη Independent, Millions who risk death for a better life ).


υγ. σημερα ειναι και η παγκοσμια ημερα των κυανοκρανων. μια ημερα που θεσμοθετηθηκε απο τον ΟΗΕ για να τιμησει οσους/ες εχουν προσφερει τις υπηρεσιες τους στο συγκεκριμενο τομεα.

1 comment:

Unknown said...

Όνειρα στο πάτο της θάλασσας...