Tuesday 8 May 2007

τηλεοπτικη καρικατουρα νο.3 "o/η τηλε-ψυχολογος"

καρικατουρα νο. 3... οι διαφοροι τηλε-ψυχολογοι. ειτε ως καλεσμενοι σε αλλες εκπομπες ειτε σε δικες τους, ειτε με πτυχιο στην ψυχολογια ειτε εκ του προχειρου, ακουν τον πονο του/της καθενος/μιας απο το τηλεφωνο και προσφερουν διαγνωσεις.

αναρωτιεμαι πως ειναι δυνατον να 'εξετασεις' καποιον/α τηλεφωνικα; πως ειναι δυνατον να διαγνωσεις απο τι πασχει καποιος/α που δεν εχεις δει ποτε σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα (ποσο να κραταει μια τηλεφωνικη κληση σε αυτες τις εκπομπες;); ποσο επιστημονικο ειναι αυτο; ο ιατρικος συλλογος τι λεει, η αν δεν ειναι αρμοδιος αυτος, ο συλλογος ψυχολογων ελλαδος;

το ΕΣΡ; η αμυνα τους ειναι οτι δεν εξεταζουν ουτε διαγνωσκουν... απλα ακουν και συμβουλευουν... τοτε γιατι παρευρισκονται σε τετοιες εκπομπες με την επιστημονικη/επαγγελματικη τους ιδιοτητα (αυτη του/της ψυχολογου); γιατι πρεπει να ξερουμε οτι ο κυριος ταδε ειναι ψυχολογος ή η κυρια δεινα ειναι συμβουλος γαμου; για να δωσει καποιο κυρος στην γνωμη του/της; να ανεβει η τηλεθεαση και να παρουν τηλεφωνο ολο και περισσοτεροι/ες τηλεθεατες και τηλεθεατριες;

δεν διαφωνω στο να υπαρχει μια γενικη εκπομπη ψυχολογιας οπου θα σχολιαζει διαφορα θεματα και θα πληροφορει τον κοσμο... θεωρω απαραιτητη προυποθεση ομως το να διευκρινιζει οτι αυτα που λεει ειναι μεν συγκεκριμενα αλλα προσαρμοσμενα στο γενικο. αν κανεις/μια θελει κατι ειδικο (κατι που να τον/την αφορα προσωπικα) να επισκεφθει εναν/μια ψυχολογο και να μην αρκεστει στο τι θα ακουσει στην εκπομπη... και οι συγκεκριμενες εκπομπες, μονο τετοιες δεν ειναι.



υγ. οι τηλε-ψυχολογοι εκ του προχειρου θα σχολιαστουν στο θεμα: τηλεοπτικη καρικατουρα νο. 4 "ο/η πανελιστας", που συντομα θα ακολουθησει.

No comments: