Monday 7 May 2007

γαλλικες προεδρικες εκλογες 2007 (καποια βιαστικα συμπερασματα)



Nicolas Sarkozy & Ségolène Royal


με αφορμη μια συζητηση στο blog του Δημητρη θα ηθελα να γραψω και καποια δικα μου προχειρα σχολια σχετικα με το θεμα, ως ενας εξωτερικος παρατηρητης των γεγονοτων:

επαιξαν τελικα η οχι ρολο τα περσινα επεισοδια (και οι τοτε δηλωσεις Σαρκοζι) στην εκλογη του στην προεδροια της Γαλλικης δημοκρατιας; ειναι ο λογος του ρατσιστικος; ναι, μεν 'στοχοποιει' τους μεταναστες (τους φοιτητες και αλλες ομαδες) αλλα η ριζα του προβληματος κατα την αποψη μου ειναι η αισθηση ανασφαλειας που νοιωθουν πια ολες οι δυτικες κοινωνιες. αποτελεσμα της ανασφαλειας αυτης ειναι και ο ρατσισμος ως προς τους μη ενταγμενους (οχι μονο νομικα αλλα και κοινωνικα) μεταναστες και σε οτιδηποτε διαφορετικο... αποτελεσμα και οχι τοσο η αιτια.

αναρωτιεμαι επισης, μιας και η γαλλια μερικες φορες δρα ως προπομπος αλλαγων στο ευρωπαικο πολιτικο σκηνικο, αν η εκλογη Σαρκοζι θα σημαινει μια ευρυτερη στροφη της Ευρωπης προς την λαικη δεξια/κεντροδεξια (για ακομα μια φορα).

θα συμφωνησω πως η ρουαγιαλ (αυτη που μιλησε για στρατοπεδα στα οποια θα κλεινονται οι ανηλικοι παραβατες - ελαχιστα διαφορετικο απο τους 'αλητες' του σαρκοζι) υπηρξε αχρωμη. θα συμφωνησω και στην απουσια εναλλακτικης προτασης (γενικοτερο ισως προβλημα της ευρωπαικης αριστερας;).

στην 'ντεμπορικη' κοινωνια του θεαματος, ακομα και η πολιτικη εχει μεταφερθει στη σφαιρα του θεαματικου. αρκουν καποια παχια λογια τα οποια θα καθησυχασουν τις μαζες. αρκει καποιος/α να μιλησει για "ελεγχο και πολιτικη αυστηρης μεταναστευσης", για "αυστηροτερη αστυνομευση", για "μειωση της ανεργιας" (οταν ο ιδιος ο Σαρκοζι συνηγορουσε υπερ του νομοσχεδιου που ειχε κατατεθει περσι στη γαλλια σχετικα με την εργασια των νεων) και ως δια μαγειας ολοι/ες αισθανονται ασφαλεις και σιγουροι/ες… μεχρι ποτε όμως; μεχρι να ξεσπασουν οι κοινωνιες της φτωχιας και της ανεχειας που σιγα σιγα μετατρεπονται και οι κοινωνιες του οικονομικα και τεχνολογικα (αλλα και πολιτικα) δυτικου ανεπτυγμενου κοσμου;

δεν ξερω αν οι γαλλοι απεριψαν τωρα το πνευμα της νεωτερικοτητος, τον αυστηρο μοντεσκιε, τον βολταιρο και τον ντιντερο... αλλωστε και η μετανεωτερικοτητα του λιοταρντ και του μποντριγιαρ, η εστω ο μεταστρουκτουραλισμος του ντεριντα, του φουκω, και αλλων, αυτη η ταση αμφισβητησης προς τον διαφωτισμο, την γαλλικη επανασταση και τα παραγωγα τους, εχει ξεκινησει στη Γαλλια καιρο τωρα. η συγκεκριμενη αλλωστε υπηρξε ανεκαθεν μια απο τις πιο ανησυχες πολιτικα και δημιουργικα ευρωπαικες κοινωνιες (ευτυχως).

δανειζομενος την συλλογιστικη του μαρξ σχετικα με την επαναληψη της ιστοριας ειτε ως φαρσα ειτε ως τραγωδια (αν και δεν πιστευω στον ιστορικισμο) θα μπορουσα να ισχυρισθω πως η ιστορια δεν επαναλαμβανεται απλα, αλλα πως κανει κυκλους μεταξυ δεξιας και αριστερας... ισως να ειναι καιρος να 'σκοτωσουμε' αυτα τα 2 τεκνα της νεωτερικοτητος και να προχωρησουμε στην αναζητηση νεων προτασεων. υπαρχουν προβληματα τα οποια δεν λυνονται μεσω του ιδεολογικου ανταγωνισμου 'δεξια' - 'αριστερα' (για αυτο και θεωρω το διλλημα 'σαρκοζι-ρουαγιαλ', ψευδοδιλλημα). δεν λεω οτι ειναι ιδιοι. ομοιοι ισως...

ισως η ενοποιημενη ευρωπη, οι οποιες τασεις περιφεριοποιησης και παγκοσμιοποιησης, και η αναγκη συνεργασιας μεταξυ κρατων (σε διεθνικα η ακομα και υπερεθνικα πλαισια) να ειναι η λυση που περιμενουμε.







προσθετο σχολιο:
με την εκλογη του Σαρκοζι αρχισαν και τα επεισοδια. οπως λεει και το σχετικο αρθρο στο Reuters, καηκαν κοντα στα 730 αυτοκινητα, τραυματιστηκαν 78 αστυνομικοι και συνελληφθησαν 592 ατομα απο συγκρουσεις που συνεβησαν σε ολη την γαλλια.

παραλληλα στην αγγλια, χιλιαδες παρανομοι μεταναστες (υποστηριζομενοι απο διαφορους θρησκευτικους 'ηγετες', πολιτικους) εκαναν πορεια στο Λονδινο απαιτωντας δικαιοτερη μεταχειριση απο την αγγλικη κυβερνηση και διαδικασιες νομιμοποιησης.

ειναι συμπτωση οι απαιτησεις για νομιμοποιηση μεταναστων (που σαφως και δεν περιοριζεται μονο στη συγκεκριμενη πορεια στην αγγλια) και η παραλληλη ζητηση για αυστηροτερες μεταναστευτικες πολιτικες (που σαφως δεν προσωποποιειται στην εκλογη Σαρκοζι); στο σημερινο παγκοσμιοποιημενο διεθνες συστημα (που δεν χωρουν τασεις απομωνοτισμου) οι μεταναστες συνεχιζουν να ειναι ο αποδιοπομπαιος τραγος;

και κατι βασικο... ποτε θα ξανανοιωσουμε ασφαλεις;

No comments: