Thursday 31 May 2007

το ΄΄δραμα'' ενος πρωθυπουργου.

στην προσπαθεια του να αποσυρθει απο την εξουσια αξιοπρεπως, αφηνωντας και κατι παρακαταθηκη στις επομενες γενιες, και να πεισει οτι ακομα αυτος διοικει την χωρα (και οχι ο γκορντον μπραουν;;;) ο βρετανος πρωθυπουργος τονι μπλαιρ συναντηθηκε με τον λιβυο ηγετη μοαμαρ κανταφι, σε μια προσπαθεια να επαναπροσδιορισθουν οι σχεσεις των χωρων τους που ηταν ανυπαρκτες λογω της τρομοκρατικης επιθεσης στην πτηση 103 της Pan Am στις 21 Δεκεμβριου του 1988 που ειχε σαν αποτελεσμα τον θανατο 270 ατομων, συμπεριλαμβανομενων και 11 απο την πολη Lockerbie της σκωτιας οπου στον ουρανο της εγινε η εκρηξη και στο εδαφος της επεσαν τα συντριμια του αεροσκαφους.

οι θεωρουμενοι ως δραστες, 2 λιβυοι μυστικοι πρακτορες, κρυφτηκαν στη λιβυη και απολαμβαναν την προστασια του κανταφι για παρα πολλα χρονια, με αποτελεσμα η λιβυη να κατηγορηθει ως εδαφος υποθαλψης τρομοκρατων. τελικα το 1999 ο κανταφι παρεδωσε τους ενοχους σε σκωτσεζους αστυνομικους στην ολλανδια (επιλεχθηκε ως ουδετερο εδαφος). απο αυτους ο ενας καταδικαστηκε σε 27 χρονια φυλακισης (συνεχιζει μεχρι τωρα να δηλωνει αθωος) και ο αλλος απαλαχθηκε.

στη συναντηση τους λοιπον, ο μπλαιρ με τον κανταφι συμφωνησαν για αμυντικη συνεργασια και πιο συγκεκριμενα στην αγορα απο τη λιβυη βρετανικων πυραυλων + αντιαεροπορικων συστηματων. ακολουθει περιοδια του μπλαιρ και σε αλλες αφρικανικες χωρες, οπως το δοκιμαζομενο απο εμφυλιο σουδαν.

το κυκνειο ασμα της υστεροφημιας του μπλαιρ διαδραματιζεται στην αφρικανικη ηπειρο.

1 comment:

osela said...

man

ο Μπλαιρ δε μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, θεωρείται ωστόσο καλός πολιτικός. Τον σέβομαι γι' αυτό. Όσο γι' αυτά που κάνει τώρα, ε, δεν είναι εύκολο ν' απαγκιστρωθεί κανείς από την εξουσία. Αλλά δεν είναι και κακό.