Saturday 28 April 2007

"παραιτηση" + ευθιξια






Με τηλεφώνημά του στον υπουργό Απασχόλησης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζήτησε και έλαβε τη παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη, το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, χρέη υπουργού Απασχόλησης αναλαμβάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ Βασίλης Μαγγίνας.

Μετά από ένα "δραματικό παρασκήνιο" και έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του, ο κ. Καραμανλής ζήτησε τη παραίτηση του υπουργού Απασχόλησης. Στη διάρκεια της σύσκεψης, κρίθηκε ότι ήταν επιβεβλημένη η παραίτηση του υπουργού.

Η παραίτησή του κρίθηκε αναγκαία μετά το δημοσίευμα - αποκάλυψη της "Καθημερινής" σύμφωνα με το οποίο ο εφέτης ανακριτής κ. Ιωάννης Σίδερης έχει ζητήσει το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού του στενού συνεργάτη του κ. Τσιτουρίδη, ειδικού γραμματέα του υπουργείου, Ευγένιου Παπαδόπουλου, για παλαιότερη υπόθεση του Χρηματιστηρίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με ανώτερη δικαστική πηγή, έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του. Η παραγγελία προήλθε από τον εφέτη ανακριτή κ. Ιωάννη Σίδερη και αφορά εμπλοκή του κ. Παπαδόπουλου σε παλαιότερη υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Ο κ. Παπαδόπουλος φέρεται να εκπροσωπούσε offshore εταιρεία η οποία είχε ύποπτες συναλλαγές με άλλες παρόμοιες εταιρείες. Το όνομα του κ. Παπαδόπουλου ενεπλάκη επίσης στην υπόθεση των ομολόγων λόγω της αρμοδιότητας που του έδωσε ο κ. Τσιτουρίδης να συντονίζει ως ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης όλους τους οργανισμούς και τα ασφαλιστικά ταμεία που εποπτεύει το υπουργείο. Η θέση του ειδικού γραμματέα θεσπίστηκε με ειδική υπουργική απόφαση του κ. Τσιτουρίδη.

Ο πρωθυπουργός σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε, δήλωσε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη για να μην μείνει καμία σκιά και είπε ότι «απόφασή μου είναι να μην ανεχθώ καμία ενέργεια που πληγώνει την πολιτική ζωή και τους Έλληνες"

«Όταν ανέλαβα την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας, ήθελα όλοι οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση που επέλεξαν θα τους σέβεται, αποδεικνύοντας την ίδια ευαισθησία απέναντι σε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά.

Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από τα μέλη της Κυβέρνησης να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό και να είναι πολύ προσεκτικοί, τόσο στις πολιτικές τους επιλογές, όσο και στις επιλογές των συνεργατών τους.

Επί μακρόν, τον τόπο ταλανίζει μια συζήτηση, που ξεκίνησε με την αποκάλυψη από την ίδια την Κυβέρνηση, για την αγορά ομολόγου από την διοίκηση ενός ταμείου, χωρίς όπως φαίνεται να έγινε σεβαστή η αρχή της προσεκτικής πολιτικής επιλογής και απόφασης. Οι διοικήσεις των ταμείων φέρουν το βάρος των αποφάσεών τους. Γι΄ αυτό, και με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των προσώπων που τις απαρτίζουν, αναθέτοντας το έργο αυτό σε δύο ανεξάρτητες αρχές: Την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την οποία μάλιστα θωρακίσαμε θεσμικά, ώστε να επιτελεί το έργο της χωρίς προσωπικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Είπα και σε άλλη ευκαιρία, κάνοντας την αυτοκριτική μας, ότι μπορεί να χρειάστηκαν τρία χρόνια αλλά, σε κάθε περίπτωση, η σημαντική αυτή αλλαγή γίνεται πράξη. Δεν κρύψαμε και δεν θα κρύψουμε κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί, από πίστη σε αρχές και αξίες και από σεβασμό στον Έλληνα πολίτη.

Η αλήθεια ήταν και είναι οδηγός μας για να μπορούμε να κριθούμε με βάση το έργο μας, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπόνοιες συγκάλυψης. Σήμερα αποκαλύπτεται ότι στενός συνεργάτης του Υπουργού Απασχόλησης βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Εισαγγελέα για επιχειρηματικές δράσεις στο παρελθόν, πολλά χρόνια προτού η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση. Δράσεις άσχετες με την υπόθεση του ομολόγου, αλλά που όμως δεν του επιτρέπουν να μείνει στη θέση του. Είναι θέμα ηθικής τάξης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έκανα αποδεκτή σήμερα την παραίτηση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη. Απόφασή μου είναι να μην ανεχθώ κανενός είδους ενέργεια ή συμπεριφορά που πληγώνει την πολιτική ζωή του τόπου, που πληγώνει τους Έλληνες. Τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και πορευόμαστε με σταθερές τις αρχές και τις αξίες μας».

Ανακοίνωση σχετικά με την παραίτηση του υπ. Απασχόληση κ. Σάββα Τσιτουρίδη εξέδωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, στην οποία χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ως «πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης». Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν και το ΚΚΕ αλλά και ο ΣΥΝ.

(πηγες: Σκαι.gr και 'Καθημερινη').

~.~ ~.~ ~.~ ~.~ ~.~

όψιμο το ενδιαφέρον… θα μου πεις κάλιο αργά παρά ποτέ… αλλά η δουλεία πάει τόσο καιρό τώρα. έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αντιδράσει ο Καραμανλής… να δούμε τι θα γίνει και με τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα που εξέδωσε τα ομόλογα… θα παραιτηθεί και αυτός;

γενικότερα υπάρχει ένα μούδιασμα… κάποιοι κουκουλοφόροι στη βουλή κάνουν τα δικά τους και εμείς θεατές ενός θεάτρου του παραλόγου περιμένουμε να ελεηθεί κάποιος/α να το σταματήσει… έχουμε συνειδητοποιήσει την δύναμη μας;

No comments: