Monday 23 July 2007

ο ερντογαν στην εξουσια.




[συνεχεια του: πηλικιο ή μαντιλα].

τελικα το κεντροδεξιο μετριοπαθες ισλαμικο κομμα του ταγιπ ερντογκαν, AKP, κερδισε τις χθεσινες βουλευτικες εκλογες στην τουρκια συγκεντρωνοντας το 46,3% των ψηφων (το 2002 ειχε συγκεντρωσει μολις το 34%) - καταλαμβανοντας ομως λιγοτερες βουλευτικες εδρες απο πριν (339 εδρες στην 550μελη βουλη και θα μπορεσει να σχηματισει την επομενη κυβερνηση αλλα οχι να εκλεξει προεδρο της επιλογης του καθως δεν συγκεντρωνει την πλειοψηφια των 2/3 που χρειαζεται) μιας και στο τουρκικο κοινοβουλιο μπηκαν περισσοτερα κομματα* [το κυριο κομμα της αντιπολιτευσης, το ρεπουμπλικανικο λαικο (CHP), συγκεντρωνει 20,9% των ψηφων και ακολουθει το κομμα εθνικιστικης δρασης (MHP), το οποιο μπαινει στο κοινοβουλιο συγκεντρωνοντας 14,2% των ψηφων. εκλεγονται επισης 28 ανεξαρτητοι βουλευτες εκ των οποιων οι 24 ειναι κουρδικης καταγωγης ή φιλοκουρδικων αισθηματων].

οι αντιδρασεις των στρατιωτικων και λοιπων κεμαλιστων του βγηκαν τελικα σε καλο. ψηφιστηκε και για την οικονομικη προοδο της τουρκιας, και για τις μεταρυθμισεις που εχει ξεκινησει λογω Ε.Ε, αλλα και λογω της δυσαρεσκειας του κοσμου για τις παρεμβασεις του στρατου στην τουρκικη πολιτικη (εχουν καθαιρεσει 4 κυβερνησεις απο το 1960 - συνεχιζουν να χαιρουν ομως σεβασμου στην τουρκικη κοινωνια). καθησυχασε και τους ξενους επενδυτες που ηταν διστακτικοι στο να επενδυσουν τα κεφαλαια τους στην χωρα (με το στρατιωτικο πραξικοπημα να επικειται).

υπαρχουν ομως πολλα προβληματα ακομα να λυθουν... η κατασταση με τους κουρδους στο βορειο ιρακ αλλα και στο εσωτερικο της χωρας, το οικουμενικο πατριαρχειο, η αναθεωρητικη εξωτερικη πολιτικη της χωρας, οι εθνικιστες που μαζι με τους κεμαλιστες και τους στρατιωτικους δεν θα δεχθουν να εχει η χωρα - για πρωτη φορα στην ιστορια της - ισλαμιστη προεδρο με τη γυναικα του να φορα και την ισλαμικη μαντιλα. ισως + για αυτο να ειναι λαθος του ερντογαν το να ξαναπροτεινει τον γκιουλ ως υποψηφιο για προεδρο της δημοκρατιας.

αντε να δουμε τι μας περιμενει...



* στην τουρκια για να εκλεγει ενα κομμα στη βουλη χρειαζεται να συγκεντρωσει τουλαχιστον το 10% των ψηφων.


2 ενδιαφεροντα αρθρα απο τον ξενο τυπο σχετικα με τις τουρκικες εκλογες:

1. Ruling Party Wins Turkish Elections, απο την Deutsche Welle.
&
2. Turkey's Islamic government set for election landslide, απο την The Independent.

5 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Πάντως το θέμα είναι ότι τα αριστερά κόμματα καταποντίστηκαν, ενώ ενισχύθηκε όλο το δεξιό και εθνικιστικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Βέβαια σχετίζεται και με την προπαγάνδα. Ίσως οι Τούρκοι νομίζουν ότι προστατεύουν το Έθνος και ότι παράλληλα ανοίγουν τις ευρωπαϊκές πόρτες.

osela said...

όπως και να χει, θα φανεί. Νομίζω μεγάλο ρόλο παίζουν η διπλωματί και η διάθεση των μεγάλων της Ευρώπης και όχι μόνο. Πάντως δε νομίζω ότι η Ελλάδα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ευρωπαική ή μη πορεία της Τουρκίας.

Man on the moon said...

δειμε, δεν ξερω ποια ακριβως ειναι η δυναμικη της αριστερας στην τουρκια... δεν νομιζω οτι μπορει να συγκριθει με τα υπολοιπα ευρωπαικα κομματα (παρα μονο στο πως εχει κυνηγηθει απο το τουρκικο καθεστως).

ο ερντογαν παντως βγηκε ενισχυμενος απο την κοντρα του με τους στρατιωτικους. ο κοσμος δειχνει να εχει "μπουχτισει" απο την ολη ιστορια. αν σκεφθεις παντως το οτι επι ερντογαν, εχει αναπτυχθει η τουρκικη οικονομια, αν προσθεσεις και τις μεταρυθμισεις που εχει (αναγκασθει να) κανει λογω ευρωπαικης ενωσης, καταλαβαινεις το ρευμα υπερ του.

οσον αφορα την προστασια του εθνους, δεν νομιζω οτι η τουρκια ειναι τοσο ομοιογενης. η ευρωπαικη πλευρα της υπηρξε ανεκαθεν κεμαλικη οταν η ασιατικη πλευρα της στηριζει περισσοτερο τα μουσουλμανικα κομματα (αν βαλεις και τους κουρδους, αρμενιους, κλπ τοτε...).

σαφως και τους ενδιαφερει και η ευρωπαικη τους πορεια (αν δεις τις διαπραγματευσεις για την ελληνικη ενταξη - μετα την χουντα - θα βρεις πολλα κοινα με τις διαπραγματευσεις για την τουρκια). οπως το αντιλαμβανομαι αποτελει το εχεγγυο για τις οποιες μεταρυθμισεις και την οποια αναπτυξη του κρατους τους. μια εγγυηση που δεν ξερω κατα ποσο μπορει να την παρεχει η τουρκια εκτος της ευρωπης.

και για να απαντησω και στην osela,
θεωρω οτι η ελλαδα οφειλει να παιξει σημαντικο ρολο στην ενταξη της τουρκιας στην Ε.Ε.

αλλιως ειναι να εχεις γειτονα μια χωρα που εχει το ιδιο "αξιακο" (σε εισαγωγικα γιατι οι αξιες, οταν αναφερομαστε σε κρατη με συμφεροντα, δεν ειναι δα και η πιο δυνατη σταθερα) συστημα με εσενα (θες σεβασμο στα ανθρωπινα δικαιωματα, ελευθερη αγορα, σεβασμο των συνορων, περιορισμο της επιθετικοτητος, κλπ) και αλλιως ενα νταη. και ολα αυτα αποτελουν αξιες που η τουρκια οφειλει να τις ενστερνιστει πριν γινει μελος της ενωσης.

θα μπορεσει επισης να ελεγχθει/προβλεφθει/ και η τουρκικη εξωτερικη πολιτικη ετσι (και να αποφεχθουν οι οποιες εντασεις - μικρες ή μεγαλες). στο τελος θα καταληξουν και οι 2 χωρες να εχουν κοινα ενδιαφεροντα... και ισως να υπαρξει επιτελους και μια δομημενη εξωτερικη πολιτικη στην ελλαδα αντι για απλα εθνικα θεματα.

βεβαια σε αυτο το θεμα οφειλει να δειξει και η Ε.Ε εμπρακτα πως δεν ειναι μια απλη κοινη αγορα, πως δεν ειναι Ενωση μονο στο ονομα αλλα και στην ουσια. να δειξει πως δεν θα ανεχθει λεονταρισμους και πως ο σεβασμος και η προστασια της εδαφικης ακεραιοτητος των μελλων της ειναι προτεραιοτητα της. κατι που οι αλλες μορφες της ευρωατλαντικης συμμαχιας (ΝΑΤΟ, Δυτικοευρωπαικη Ενωση + ΕΟΚ/ΕΕ παλιοτερα) δεν το εχουν ξεκαθαρισει ακομα...

τελειωνοντας, μια πολυ καλη και ακρως διαφωτιστικη σχετικη αναλυση απο εναν απο τους πιο σοβαρους επιστημονες των Διεθνων Σχεσεων, τον Παναγιωτη Τσακωνα:

http://www.seetha.gr/seetha/item.asp?ReportID=476

Anonymous said...

Σκεφτομουν οτι ισως η εισοδος των γκριζων λυκων στη βουλη και μαλιστα με τοσο ισχυρη παρουσια, ειναι θετικο βημα για την τουρκικη κοινωνια.
Οχι, δεν τρελαθηκα!
Πιστευω οτι σταδιακα θα γινουν πιο μετριοπαθεις στον νεο τους ρολο και θα απομονωσουν τις ακραιες συμπεριφορες και τα λουμπεν στοιχεια.

Man on the moon said...

Toni Venieri καταλαβαινω πως το εννοεις... θα αναγκασθουν να γινουν... απλα ειμαι πιο επιφυλακτικος.