Thursday 19 July 2007

Οι γυναικες της Σιουδαδ Χουαρες (women of Ciudad Juárez)





Η πόλη των νεκρών γυναικών.

Η Χουάρες είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Μεξικού. Βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με τις ΗΠΑ. Απέναντί της είναι το Ελ Πάσο. Όταν το 1994 υπογράφτηκε η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA), στην Χουάρες εγκαταστάθηκαν πολλά αμερικανικά εργοστάσια συναρμολόγησης ή αλλιώς "μακιλαδόρας". Έκτοτε, εκατοντάδες μετανάστες από όλο το Μεξικό συρρέουν καθημερινά στην πόλη αναζητώντας... μια θέση στον ήλιο της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα, ο πληθυσμός της φτάνει το 1,5 εκατομμύριο. Ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της ζεί σε παράγκες, χωρίς νερό και ηλεκτρικό.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Χουάρες είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης κοκαΐνης στην υφήλιο. Τόσο οι πολιτικές όσο και οι δικαστικές και διωκτικές Αρχές της, δείχνουν να ελέγχονται περισσότερο από το καρτέλ της κόκας απ' ότι από οποιονδήποτε άλλον.

Ταυτόχρονα, η Χουάρες είναι και ένας ιδιόμορφος "χώρος διασκέδασης" για τους γείτονες Αμερικανούς οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα περνούν τα σύνορα επιδεικνύοντας μόνο την ταυτότητά τους για να διασκεδάσουν στα μπαρ και τα πορνεία της πόλης.

Δεν είναι όμως μόνο η διαφθορά και το εμπόριο ναρκωτικών που κάνουν καθημερινά τον περίπατό τους στους χωμάτινους δρόμους της πόλης.


Η Χουάρες είναι διεθνώς γνωστή ως "Η Πόλη Των Νεκρών Γυναικών".


Από το 1994 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες νεαρές και όμορφες γυναίκες έχουν ανακαλυφθεί εκεί πεταμένες, θαμμένες και κατακρεουργημένες, χωρίς οι ένοχοι να έχουν συλληφθεί.

Μεγάλοι ροζ σταυροί αφιερωμένοι στη μνήμη των γυναικών αυτών υποδέχονται στην είσοδο της πόλης τους ταξιδιώτες. Και τους υπενθυμίζουν ότι η "δικαιοσύνη" είναι έννοια άγνωστη στον Μεξικάνικο Βορρά.

Οι παραγκουπόλεις της Χουάρες απέναντι στον πλούτο του Ελ Πάσο

Η Μεξικάνικη σαπουνόπερα... και το αμερικανικό πορνό. Την ώρα που η ανεργία μαστίζει ολόκληρo το Μεξικό, η Χουάρες είναι η μοναδική πόλη της χώρας όπου η προσφορά εργασίας συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Πολιτείας, στην Χουάρες καταφτάνουν καθημερινά 600 άνθρωποι που ψάχνουν για δουλειά. Οι φτωχοί αυτοί μεξικανοί ζουν εξαθλιωμένοι σε φτωχικές συνοικίες, σε παραγκουπόλεις χωρίς πόσιμο νερό, αποχετεύσεις, τηλέφωνο, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ουσιαστικά πεταμένοι στην έρημο. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σχεδόν 200.000 κάτοικοι δεν έχουν αποχέτευση, το 50% της πόλης δεν έχει άσφαλτο, πάνω από 3000 μπαρ λειτουργούν στην πόλη, ενώ τα σχολεία είναι μόνο 624...

Μια σύγχρονη γέφυρα ενώνει την Χουάρες με το Ελ Πάσο του Αμερικανικού Τέξας, ενώ ψηλοί τοίχοι και συρματοπλέγματα χωρίζουν τις δύο πόλεις.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων ζουν οι ιδιοκτήτες και τα στελέχη των μακιλαδόρας. Εκεί κατοικεί το Αμερικανικό όνειρο. Συχνά, οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων της Χουάρες πηδάνε τους φράχτες και προσπαθούν, ως παράνομοι οικονομικοί μετανάστες... να το αγγίξουν.

Φαντάζονται, ότι εκεί θα έχουν μια ζωή σαν αυτή που βλέπουν στις μεξικάνικες σαπουνόπερες. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί κάτοικοι του Ελ Πάσο περνάνε "σαν κύριοι" κάθε Σαββατοκύριακο τα σύνορα επιδεικνύοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα για να διασκεδάσουν στα μπαρ και τα πορνεία της Χουάρες...

Και να ζήσουν ως ήρωες μιας αμερικάνικης ταινίας πορνό.

Η αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση για τα προβλήματα του κόσμου, γεννάει με τη σειρά της ανασφάλεια, προβλήματα αλκοολισμού και ναρκωτικών. Πρόκειται άλλωστε για μια πόλη-πέρασμα των ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ.


συνδεσμοι:

Η ζωή και ο θάνατος ...σε μπερδεμένα νούμερα.

Οι Μακιλαδόρες και η NAFTA.

Υπόθεση "Βαμβακοχώραφο" σαν ένα κακογυρισμένο θρίλερ.

Το καρτέλ των Ναρκωτικών.

Γιατί δεν λύνονται οι υποθέσεις.

Bordertown.

Female homicides in Ciudad Juárez


Justice for the Women and Girls of Ciudad Juárez and Chihuahua, México.

Φωτογραφιες.

Border Echoes-Ecos De Una Frontera.

Diana Washington Valdez blog

Senorita Extraviada / Missing Young Woman





No comments: